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Re: Credit Card Contributions 

 

QUESTION 

Does the Commission still endorse Elections Code Rule 6.G.5, which details the 
information that campaigns must collect when a contribution is made by credit or debit card, and 
6.G.6, which requires that certain affirmations be made by people who make contributions on-
line? 
 
LAW AND RULES 
 
 SMC 2.04.180 provides that, “[n]o person may make a contribution of more than Fifty-
five Dollars ($55), other than an in-kind contribution, except by a written instrument containing 
the name of the contributor and the name of the payee except that candidates and political 
committees may, consistent with rules adopted by the Commission, receive contributions by 
credit card, if the contributor's identity is verified as required for compliance with SMC Section 
2.04.260.”  SMC 2.04.260 requires that campaigns provide the name and address of all donors 
who contribute more than $25 in aggregate to the campaign, as well as the occupation and 
employer of those who contribute more than $100 in the aggregate. 
 
 Rules 6.G.5 and 6.G.6 provide as follows: 
 

5.  A committee must collect the following information regarding credit 
card contributions, in addition to the information that otherwise must be 
reported under the Elections Code:  
 
a. Name on Card  
b. Date Contribution Processed (submitted to the bank)  
c. Authorization Code provided by the bank  
d. Expiration Date of Credit/Debit Card  
e. Credit/Debit Card Type (Visa, MasterCard, American Express, etc.)  
f. Last Four Numbers of Credit/Debit Card  
 



6. A web page on which credit/debit card contributions are solicited shall 
provide the following boxes for the contributor to check for self-screening 
and affirmation that: (a) the funds being contributed are the personal funds 
of the contributor and are not those of another, (b) the contributor is not a 
foreign national who lacks permanent resident status in the United States, 
(c) the contributor is making the contribution via the contributor’s 
personal credit or debit card for which the contributor has a legal 
obligation to pay, and not through a corporate or business entity card or 
the card of another, and (d) the contributor is at least 18 years old. If the 
contribution exceeds $100, the web site must also require the contributor 
to list his or her occupation and the name, city and state of his or her 
employer.  

 
COMPARABLE PROVISIONS FROM OTHER JURISDICTIONS 
 
 The City’s requirements are in line with guidance provided by the PDC in 2000, which is 
appended to this memo.  They are also in line with New York City, which has adopted the 
following rule: 
 

(6) Credit card contributions. For each instance in which a candidate 
accepts contributions by credit card, including contributions received over 
the Internet, the candidate shall maintain a copy of the unique merchant 
account agreement as well as copies of all merchant account statements, 
credit card processing company statements and correspondence, 
transaction reports or other records demonstrating that the credit card used 
to process the transaction is that of the individual contributor (including 
proof of approval by the credit card processor for each contribution and 
proof of real time address verification), and a separate written record of 
the contributor’s name, residential address, credit card account type, credit 
card account number, and credit card expiration date.  This record shall 
contain the statement: “I understand that State law requires that a 
contribution be in my name and be from my own funds.  I hereby affirm 
that this contribution is being made from my personal credit card account, 
billed to and paid by me for my personal use, and having no corporate or 
business affiliation, and is not being made as a loan.”  This record shall be 
signed by the contributor, or if the contributor is unable to sign his or her 
name, marked with an “X” and signed by a witness.  Adjacent to the 
signature or mark, the contributor or witness shall write the date on which 
he or she signed the record.  The Board shall provide a specimen of this 
card.  Notwithstanding the requirements of this paragraph, in the case of 
credit card contributions made over the Internet, authorization cards need 
not be signed by the contributor.  In addition, if the candidate accepts 
credit card contributions over the Internet, the candidate shall maintain a 
copy of all website content concerning the solicitation and processing of 
credit card contributions. 

 



 California state law, which governs campaigns for local office in San Francisco and Los 
Angeles, provides that “[i]n the case of contributions made through wire transfer, credit card 
transaction, debit account transaction, or similar electronic payment option (including those 
made via the Internet), the original source documentation shall also include all credit card 
receipts, transaction slips or other writings signed by the contributor, credit card vouchers, and 
other documentation of credit card transactions, including credit card confirmation numbers and 
itemized transaction reports, as well as any other information collected when debiting the 
contributor's account. In the case of contributions made through electronic transactions via the 
Internet, original source documentation shall also include a record of the transaction created and 
transmitted by the cardholder including the name of the cardholder, the cardholder's address and 
the card number.”  FPPC Regulation §18401. 
 
DISCUSSION 
 
 A few campaigns for City office are utilizing PayPal to process credit card contributions 
made on-line.  PayPal does not provide campaigns with the information required to comply with 
Rule 6.G.5, and the campaigns have not been taking steps to collect this information, nor is it my 
understanding that they intend to.  One campaign e-mailed the following to us: 
 

Whether a person uses a credit card to fund a contribution to the campaign 
through PayPal, or uses a credit card to purchase a cashiers check at a 
bank made out to the campaign, I don't see how we can trace back a 
second level to see where the transaction originated, nor do I see how that 
helps meet the legal requirement that an individual be limited to $700 in 
contributions to a single candidate, and that those funds must be the 
individuals.  I feel that PayPal's reporting serves the former requirement as 
well as a check - we have a name, an address and an account.  Neither 
serve the second requirement well at all (determining the original source 
of the funds). 
 

 The last time the Commission took up this issue was in 2006, and at the time there was 
some disagreement among Commissioners about the need for the City’s rule.  At this point in the 
election cycle, I would prefer to resolve this issue with the campaigns in a non-adversarial 
setting, which is why I’ve issued an invitation to treasurers to attend this meeting.  If the 
Commission wishes to retain the rule, then campaigns can take steps to bring their practices in 
line before the campaign shifts into high gear.  If the Commission wishes to change the rule, then 
it is important that we initiate that process immediately. 
 

Staff continues to believe that campaigns must collect the required information in order 
for the staff to effectively audit campaigns, and that any benefit to treasurers from adopting less 
demanding reporting standards is outweighed by the risks inherent in the acceptance of 
contributions that cannot effectively be audited.  (Attached is a National Journal article that 
deals with issues at the federal level arising out of web-based contributions in the 2008 election.)  
Staff notes that the City’s rules are consistent with the state’s guidelines, and also consistent with 
those in other large cities that the staff sampled. 

 



RECOMMENDATION 
 
 The Commission should retain Rules 6.G.5 and 6.G.6, and direct staff to inform 
campaigns that they must bring their recordkeeping into compliance with the Commission’s 
rules. 


